جزيره قشم از شمال به شهر بندرعباس، مرکز بخش خمير و قسمتي از شهرستان بندرلنگه، از شمالشرقي به جزيره هرمز، از شرق به جزيره لارک، از جنوب به جزيره هنگام و از جنوبغربي به جزاير تنب بزرگ و کوچک و بوموسي محدود ميگردد.
نزديکترين بندر در ساحل اصلي کشور به جزيره قشم، بندرعباس است که فاصله آن تا محل سربندر قشم 8/10 مايل دريايي (20کيلومتر) است همچنين نزديکترين فاصله اين جزيره به ساحل اصلي کشور، در دماغه شمالي جزيره، در محل بندر لافت تا بندر پل، در شهرستان خمير که فاصله آن در حدود يک مايل دريايي (1800 متر) بوده و محل احداث پل خليجفارس خواهد بود.
مساحت جزيره
مساحت جزيره 1491 کيلومترمربع، و در گزارش توجيهي اجراي قانون تعاريف، طول سراسري جزيره قشم را 120 کيلومتر ذکر کردهاند.
عرض جزيره، در نقاط مختلف متفاوت بوده و بهطور متوسط داراي سه عرض: کم (بين طبل و سلخ)، زياد (بين لافت کهنه و شيب دراز) و متوسط (در منطقه اسکان) است، با اين وجود، عرض متوسط جزيره قشم را 11 کيلومتر ميتوان درنظر گرفت.
به دليل بازار پر رونق و ورود کالاهاي بسيار مهم از کشورهاي حاشيه خليجفارس به اين جزيره، وجود بنادر مهم و همچنين بنادر اختصاصي بسيار مهم هستند. چنانکه در قديم بنادر صيادي و بنادر تجاري در کنار يک ديگر قرار داشته، ولي اکنون به دليل رونق اقتصادي بنادر به صورت اختصاصي و ويژه امور خدمات به کشتيهاي تجاري و صيادان را انجام ميدهند.
طبق سرشماري سال 1395 جمعيت کل جزيره قشم 148?993 نفر است که از اين تعداد 66?801 نفر در نقاط شهري و 82?160 نفر هم در نقاط روستايي ست دارند.
زبان و گويشزبان اصلي مردم
قشم، مانند تمام مردم ساکن بنادر و سواحل جنوب کشور و ديگر جزاير، فارسي بوده، ولي با گويش بندري صحبت ميکنند که براي همه مردم و مسافراني که به جزيره مسافرت ميکنند قابل درک و فهم است و لهجه محلي و متداول مردم قشم در شهرها و روستاهاي آن تقريباً يکسان است.
مردم جزيره قشم متشکل از مسلمان پيرو مذهب تسنن (شافعي) هستند، دينداري در ميان مردم اين جزيره جايگاه خاصي دارد و فرزندان خود را از کودکي تشويق به نمازخواندن و روزهگرفتن و يادگيري قرآن ميکنند.
اقتصاد قشم
گردشگري در سالهاي اخير با تأسيس اقامتگاههاي محلي، بسياري از مردم اين منطقه به صنعت گردشگري روي آوردهاند و اکثر مردم ايران، اين منطقه را که يکي از مناطق آزاد ايران است به خاطر بازارهاي آن ميشناسند در حاليکه قشم با داشتن جاذبههاي طبيعي بسيار در ژئوپارک يونسکو ثبت شدهاست و پتانسيل بسيار زيادي در جذب گردشگران خارجي دارد.
هم چنين از ديگر منابع اقتصادي اين جزيره ميتوان به صيادي، دامپروري، کشاورزي و معادن اشاره کرد.
نان تُمُشي نوعي نان محلي بسيار نازک است که در قشم آن را با سسهاي مخصوصي به نام مهياوه و سوراخ ميپزند، در اين نان تخم مرغ و پنير ميريزند که همزمان با نان ميپزد. نوشيدني مخصوص قشم چايي شير است.
کوه نمکي يا کوه نمکدان در جنوبغربي جزيره قرار دارد. ارتفاع اين کوه مخروطيشکل تا 397 متر ميرسد، ساختار نمکي اين کوه از انباشته شدن صخرههاي آذرين با رسوبات تشکيل شدهاست.
درباره این سایت